Vooraf

_ _ _

Dag lezer

Op Gedichten proeven kan je analyses van gedichten lezen die ik ben beginnen te schrijven vanaf september 2017. Ze stonden eerst op de website die ik startte in 2016 voor de poëzieleesgroep van boekhandel De Reyghere in Brugge en die ik sinds 2018 zelf begeleid.

Zonder de poëzieleesgroep geen analyses. De besprekingen laten je proeven van de mooie gedichten die ik daar ontdekte. Het zijn evenveel odes aan de dichters die ze schreven: hartstochtelijke hemelbestormers en twijfelende zielen, bejubelde debutanten en gelauwerde gevestigde namen. Maar allen verliefd op de poëtische kracht van hun moedertaal.

Zonder de poëzieleesgroep geen analyses. Ik schreef en schrijf ze meestal na de bespreking van een dichtbundel in de groep. Ik stuur een eerste versie door naar enkele geïnteresseerde vrienden en bekenden dichtbij en veraf. Dikwijls ontstaat er zo intens mailverkeer over de gedichten of discussies ten huize van, die de besprekingen – hoop ik – ten goede komen. Ik bedank dan ook graag die eerste lezers onderaan elke analyse. Doordat de analyses online worden geschreven, hebben ze soms al een heel leven achter de rug vooraleer je ze hier en nu leest. Ook dichters kunnen soms geen afscheid nemen van hun gedichten.

De dichters. Zonder de positieve respons die ik kreeg van de dichters zelf – en enkele in het bijzonder – zou ik nooit zijn blijven schrijven en schaven.

Maar nu staan de gedichten en de besprekingen hier. In een nieuw en appetijtelijk jasje.
Ik hoop dat ze smaken naar nog meer poëzie.

Hartelijke groet
Joost Dancet

> Gedichten proeven – inhoudsopgave